perjantai 1. syyskuuta 2023

Kustaa III:n sodan Savoa koskevat aineistot Ruotsin Riksarkivetissa

Kustaa III:n sodan Savoa koskevat aineistot Ruotsin Riksarkivetissa

Tykkipursiyhdistyksen Turun rauhan raja 1743-1812  -hankkeeseen sisältyi myös arkistotutkimuksia Ruotsin Riksarkivetissa Tukholman Täbyssä. Tutkimukset keskittyivät Kustaa III:n sodan tapahtumiin Savossa vuosina 1788–1790.
Tukholman Riksarkivetissa Täbyssä (depå Arninge) säilytetään Ruotsin vanhan Krigsarkivetin kokoelmia. Niiden joukossa on Kustaan III:n sodan 1788–1790 yleisiä sotatoimia käsittävä 117 kansion suuruinen aineisto. Lisäksi sarjassa on 203 kansiota Suomen sota-ajan yleistä hallintoa käsitteleviä asiakirjoja sekä armeijan proviantteihin ja huoltoon liittyviä asiakirjoja kaikkiaan 69 kansiota. Sairaanhoito on eritelty omaksi sarjakseen ja se käsittää yhteensä 13 kansiota. Näistä materiaaleista erityisesti yleisiä sotatoimia käsittelevää materiaalia on aikaisemmassa tutkimuksessa käytetty runsaasti. Sen sijaan hallinnon toimintaa käsittelevät materiaalit ovat lähes käyttämättömiä.
Hankkeessa keskityttiin erityisesti Savon sotatapahtumia koskevan materiaalin läpikäyntiin. Savon prikaatin komentajat Berndt Hastfehr ja Curt von Stedingk sekä heidän lähimmät alaisensa kirjoittivat jatkuvasti taisteluraportteja esimiehilleen. Mapeissa 56 ja 57 on tietoa esimerkiksi Olavinlinnan piirityksestä sekä muista Savon vuoden 1788 sotatapahtumista, kuten esimerkiksi Punkaharjun haltuunotosta. Samoissa mapeissa on taisteluraportteja myös Savon seuraavan vuoden suurista taisteluista esimerkiksi Porrassalmella, Parkumäessa ja Laitaatsillassa. Mapissa 69 on eversti von Döblenin omakätinen raportti Porrassalmen taistelusta.
Kaikkein kiinnostavin Savoa koskeva materiaali on Savon prikaatissa taistelleen majuri Georg Henrik Jägerhornin sodan jälkeen omista muistiinpanoistaan ja raporteistaan koostama Kuvaus Savon taisteluista vuosina 1788–1790 (ruots. Beskrifning över kampanjen i Savolax 1788–1790). Käsikirjoituksesta on myös ranskankielinen versio. Jägerhornin kuvauksen tekee erittäin mielenkiintoiseksi se, että siihen on sisällytetty varsin tarkkoja taistelukarttoja, jotka avaavat joukkojen liikkeitä taisteluiden aikana. Jägerhornin kuvaus on painettu vuonna 2004.

Jyrki Paaskoski 2023

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti