torstai 31. elokuuta 2023

Curt von Stedingkin arkisto

 

Curt von Stedingkin arkisto

 

Suomen kansallisarkisto osti vuonna 2013 Ruotsista Curt von Stedingkin arkiston, joka käsittää peräti 76000 sivua.

Osana arkistoa on Savon prikaatin ylipäällikön kokoelma, jossa on tuhansia sivuja mm. sotapäiväkirjoja, kirjeiden konsepteja raportteja, muistioita ja saapuneita kirjeitä kuninkaalta, viranomaisilta ja upseereilta, luetteloita mitä moninaisimmista asioista; valtakirjoja, ylennyksiin ja kunniamerkkeihin liittyvää aineistoa, oikeudenkäyntipöytäkirjoja ja niin edelleen.

Lisäksi on paljon tavaraa sekä kirjeenvaihdosta suvun kanssa että dokumentteja hänen pitkän uransa vaiheista. Mukana on mm. venäläisiä ym. kirjeitä ja muita papereita, jotka liittyvät esimerkiksi hänen toimintaansa rauhanneuvottelijana ja Ruotsin Pietarin-lähettiläänä.

Kustaa III:n sotaa koskevat asiakirjat ovat yleensä ruotsiksi, mutta kuninkaan kanssa käyty kirjeenvaihto ranskaksi. Tietty ongelma on aineiston osittainen järjestämättömyys esim. päivämäärän tai aakkosjärjestyksen mukaan.

Kustaa III:n sodan kannalta tämä kokoelma on korvaamaton ja se on jo ehtinyt vaikuttaa uusimpaan tutkimukseen. Siitä voi kuitenkin ammentaa lähes loputtomasti aineistoa, jolla on esimerkiksi paikallishistoriallista merkitystä.

Arkisto on käytettävissä Kansallisarkiston Astia-tietokannassa ja sinne pitää rekisteröityä.

Kokoelma löytyy tästä osoitteesta: Hae ja selaa aineistoa - Kansallisarkisto | Asiointipalvelu Astia (narc.fi)


Tässä esimerkki sisällysluettelosta:

 

Sarja

Sisältää kokonaisuudet

Arkistoyksikkö

Liittyvät toimijat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti