Suvorovin menyy
Suvorovin sapuskat
Generalissimus Aleksandr Suvorov (1730-1800),
tuo suomalaiseksikin joskus laskettu omituinen sotasankari on nyt Itä-Suomessa
ajankohtainen myös siksi, että hänen nimeään kantavaa turistireittiä ollaan valmistelemassa
kaupalliseen käyttöön. Tai ainakin oltiin ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.
Tunnetusti Suvorov heti Kustaa III:n sodan jälkeen
lähetettiin Suomeen, jossa hän asui toista vuotta suunnittelemassa ja
johtamassa Turun rauhan rajan linnoitustöitä.
Jäljet näkyvät yhä ja jopa Olavinlinna olisi tyystin
toisen näköinen ilman Suvorovin työtä. Sehän vahvistettiin hänen toimestaan
kestämään ankaraakin piiritystä ”pääkaupungin kivikilven” pohjoisena
päätepisteenä. Lappeenrantaan Olavinlinnan yhdisti huomattavan suuri
järvilaivasto, jota varten kaivettiin neljä kanavaa. Ne ovat yhä jäljellä ja
osittain jopa kunnostettujakin.
Lappeenrannasta Ruotsinsalmeen eli Kotkaan ja pitkin
Kymijoen vartta kulki linnoituslinja, jonka Suvorov kunnosti ja osin rakensikin.
Keskeneräiseksi jäänyt Kyminlinna on linnoituksista mahtavin, Taavetti, Utti ja
Kärnäkoski parhaiten kunnostettuja ja käymisen arvoisia paikkoja.
Suvorov oli lievästi sanoen omapäinen ja omituinen
hahmo, joka puhui ruotsalaisista (eli siis suomalaisista) sukujuuristaan ja
ihaili Kaarle XII:ta. Hän osasi suomea ja jopa harhautti Savonlinnan
kaupunkipahasen johtoa saapumalla talonpojaksi pukeutuneena sen pakeille.
Suurmieheksi nousseen ja nykyisellä Venäjällä
suorastaan palvotun Suvorovin elämäntavat olivat yksi hänen kuuluisan
omituisuutensa ilmaus. Jopa hänen ruokailutottumuksensa olivat kummalliset.
Ilmeisesti asiantuntevin kuvaus Suvorovin
ruokailutottumuksista on peräisin sotilaspalvelijalta, kersantti Ivan
Sergejeviltä ja se julkaistiin Majak-lehdessä vuonna 1842. Sergejev
oli aikoinaan palvellut Suvorovia 16 vuotta.
Sen mukaan Suvorovilla oli tapana herätä jo heti
puolen yön jälkeen ja tehdä sen jälkeen alasti ruumiinharjoituksia, mutta myös
samalla opetteli turkin, tataarin ja karjalan kielen sanoja. Hänellä oli omia
talonpoikia karjalan opettajinakin. Ottakaamme siis vakavasti hänen maineensa
suomenkielen osaajana.
Sen jälkeen hän kieriskeli märässä ruohikossa tai otti
kylmän ”suihkun” ja joi 3 kupillista mustaa teetä, kerman kanssa ellei ollut
paastopäivä. Ennen lounasta, joka oli jo klo 8, Suvorov puolipukeissa vielä
lauloi nuottikirjasta bassoäänellään. Tämä on erikoista, sillä hänhän oli pieni
ja hintelä ruumiiltaan.
Aamiaista tai illallista Suvorov ei nauttinut. Illalla
hän saattoi ottaa makean viinin kanssa hilloa tai muutaman sokerissa
pyöritellyn sitruunaviipaleen.
Lounas oli Suvorovin ainoa varsinainen ateria ja sinne
kutsuttiin myös vieraita 15-20 henkeä. Suvorov piti paljon kaalikeitosta ja
paastopäivinä syötiin kalakeittoa. Lisäksi oli lämmin pääruoka (žarkoje),
jota hän ei aina syönyt. Hän kärsi heikosta vatsasta kuten myös Mannerheim.
Ennen ateriaa Suvorov otti yhden ryypyn kuminaviinaa,
zakuskana oli aina retikkaa. Ruokajuomana hän nautti hyvin kohtuullisesti
unkarilaista viiniä tai Malagaa.
Piirakoita Suvorov söi tuskin koskaan ja kastikkeita
harvoin. Aterioilla oli korkeintaan 7 lajia, mutta Suvorov ei niitä kaikkia
nauttinut.
Paastoviikolla Suvorov söi sieniä, sen jälkeisillä
viikoilla myös kalaa. Piinaviikolla hän joi vain teetä.
Lounaan jälkeen ruhtinas ja generalissimus kävi
päiväunille. Sitä ennen hän nautti tuopin englantilaista olutta, johon oli
sekoitettu sokeria ja raastettua sitruunan kuorta.
Suvorovin suuhun on pantu lause: ”Aamiainen syö yksin,
lounas jaa muiden kanssa ja illallinen jätä viholliselle!”
Legendat esittävät Suvorovin hyvin vaatimattomana ja
kansanomaisena, päällikkönä, joka söi sotilaiden kanssa samasta kattilasta
kaalikeittoa ja puuroa.
Tunnettu Ivan Kljušnikovin runo kertoo, että Suvorov
oli aito venäläinen (eikä siis esimerkiksi suomalainen) ja siis rakasti koko
sielullaan omaa Venäjäänsä. Hän oli myös sotilas ja söi siis kaalikeittoa ja
puuroa ja joi venäläistä kvassia ja vodkaa.
Tämä lienee totta. Sotilaiden ruokana pidettiin
nimenomaan kaalikeittoa ja puuroa (Щи да каша –пища наша). Venäjän armeijassa
sotilaat valmistivat itse ruokansa keittoporukoissa eli artteleissa ja saivat
usein vain pussillisen jauhoja päivässä. Vodkaa tarjottiin usein myös
sotilaille, koska sen arveltiin edistävän terveyttä.
Tunnettu sotilasruoka oli myös tattaripuuro, jota
saatettiin myös paistaa pannulla sianlihan ja sipulin kanssa, mikäli
ruokatilanne sen salli. Siitä piti myös Mannerheim.
Sotilaiden mahdollisuudet valita ruokansa riippuivat
tietenkin suuressa määrin siitä, missä he olivat ja mikä oli huoltotilanne.
Sergejevin kuvaamat ateriat kuuluivat ehkä lähinnä kartanoelämään.
Nyt sitten pitäisi kai kehitellä myös turisteja varten
suvorovilainen ruokalista, joka on mahdollisimman aito, herkullinen ja
eksoottinen samaan aikaan.
Suvorov ei kuulemma syönyt varsinaisesti makeita
ruokia, mutta makeat viinit, hillot, ym. näyttävät maistuneen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti